Bitcoin gjør comeback
Det er mange som har vært positive til den «nye» valutaen bitcoin, mens det er også mange som fortsatt er skeptiske, spesielt myndigheter – det er kanskje ikke så rart siden det er ingen som styrer bitcoin.
Les også: Bitcoin er for upraktisk
Flere og flere har kommet på banen de siste årene for å forsvare bitcoin. Interessen for bitcoin eksploderte i løpet av 2017 og det har også verdien.
Fallet
I løpet av 2018 har verdien hatt dramatisk fall og den fortsetter å falle i begynnelsen av 2019. Problemet med bitcoin er at verdien svinger for mye for å være en praktisk valuta. I tillegg har det vist seg at kriminelle bruker bitcoin og andre kryptovaluta til å skjule sin virksomhet.
Historikken til bitcoin
September 2019
Verdien av bitcoin vokser igjen – den er i skrivende stund over 10 000 USD. Du kan følge verdien LIVE på realtimebitcoin.info.
Februar 2019
Den norske regjeringen inviterte til datafest for store utenlandske selskaper som ønsket å bruke datasenter i Norge. Målet var å få giganter som Facebook, Google, Microsoft og Amazon til Norge. Dette var (og er?) en storsatsing med en underskrift av intet mindre enn fire statsråder. Selskapene som ble med på dette ble lokket med kraftig redusert strømregning. Du finner presentasjonen på regjeringen.no (PDF-fil) – realiteten ble en annen. Foreløpig er det kun russere som har kommet for å drive med bitcoin-mining og det blir av mange ansett som potensielt tvilsom virksomhet, fordi det er uklart hva russerne egentlig driver med. Les mer på NRK.no.
Desember 2018
Verdien fortsetter å falle – den er i skrivende stund 4000 USD.
November 2018
Verdien på bitcon har i det siste fortsatt å falle sammenlignet med i fjor. Verdien på bitcoin er nå 6400 USD.
November 2017
Verdien stiger voldsomt i denne perioden. Den er nå over 10 000 USD.
August 2017
Verdien fortsetter å øke kraftig. Den er nå 4500 USD, men akkurat nå den på rundt 4200 USD. Verdien har mer enn firedoblet seg siden desember 2016.
Mai 2017
Verdien er 2300 USD.
Januar 2017
Verdien er 1000 USD.
Juli 2016
Et kjent britisk markedsanalyseselskap mener bitcoin kan være redningen etter at Storbritannia sa nei til den Europeiske Unionen i folkeavstemningen Brexit. Selskapet mener bitcoin kommer til å skape stabilitet i en usikker økonomisk fremtid. Dette melder betanews.com.
Mai 2016
Et bystyre i Sveits har tidligere blitt enige om å si ja til bitcoin som en betaling for offentlige tjenester. Det er byen Zug som har tatt denne avgjørelsen og den skal tre i kraft fredag 1. juli 2016. Om dette skaper ny tillit til bitcoin er for tidlig å slå fast, men kanskje det fører til at flere får troen på systemet. Dette melder BBC.
Oktober 2008
I august 2008 ble domenet bitcoin.org registrert og i oktober samme år ble dokumentet «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» publisert på en e-postliste for kryptografi – Satoshi Nakamoto var registrert som forfatter. Dokumentet beskrev detaljer rundt bitcoin-systemet.
Hva er egentlig bitcoin?
Bitcoin er et myteomspunnet fenomen som er blitt mer og mer populært, men hva er egentlig bitcoin?
Bitcoin er en desentralisert digital valuta som lever på internett. Den kan brukes som en rask betaling til hvem som helst, hvor som helst i verden. Betaling med bitcoin er like enkelt som å sende en e-postmelding til noen. Bitcoin blitt mer og mer populært i løpet av de siste årene. En anerkjent professor i økonomi mener bitcoin er såpass revolusjonerende at den bør belønnes med Nobelprisen i økonomi.
Det er Saoshi Nakamoto som ble kreditert for å ha laget bitcoin i 2009. Mange har prøvd å lage et slikt system før, men ingen har lykkes med dette før. Alt tyder på at bitcoin er en stor suksess – mange omtaler bitcoin som fremtidens pengesystem.
Les også: Er Craig Wright skaperen av bitcoin?
Craig Wright fra Australia sto i 2016 frem som skaperen av bitcoin, og dette er blitt «bekreftet» av flere hold, men det som imidlertid har manglet er endelig bevis på at Craig faktisk snakker sant. Dermed er det fortsatt ingen som vet med sikkerhet hvem som startet bitcoin.
Målet med bitcoin er å lage en valuta som ikke kan kontrolleres av myndighetene eller noen annen sentral aktør. Derfor har også myndighetene, spesielt i USA, vært svært skeptiske til bitcoin.
For å kunne betale med bitcoin må du finne leverandører som aksepterer bitcoin som betalingsmåte. Det var ganske få som godtok bitcoin for seks år siden, men i dag er det ganske mange.
Desentralisert system
Bitcoin kjører på et såkalt peer-to-peer-nettverk, et nettverk som kontrolleres av brukerne. Det er med andre ord ingen sentral datamaskin som organiserer Bitcoin. Bitcoin-systemet virker uten et sentralt oppbevaringssted og uten en administrator. Brukerne kan gjennomføre transaksjoner uten behov for et mellomledd. Transaksjoner verifiseres av nettverksnoder (datamaskiner til brukerne), og registreres i en åpen hovedbok (bokføringsbok) som kalles for «blockchain». Dataamaskinene til brukerne er en del av nettverket.
Fordeler og ulemper
En av mange fordeler med bitcoin er mindre gebyrer enn for eksempel kredittkort, mens blant ulempene er at du har ikke krav på å få pengene tilbake hvis du angrer på et kjøp.
Dette er noen av fordelene:
- Rask og enkel betaling uten mellomledd.
- Åpent system – ingen sentral styring.
- Mindre gebyr og kostnader, sammenlignet med betaling med kredittkort.
Dette er noen av ulempene:
- Ikke alle godtar bitcoin som betaling.
- Bitcoin-verdien svinger voldsomt.
- Det er usikkert om den norske kjøpsloven gjelder ved kjøp med bitcoin.
Verdien svinger voldsomt
Verdien av bitcoin endres såpass mye på kort tid at den er ikke veldig praktisk som et betalingsmiddel. En del aktører har faktisk sluttet å tilby bitcoin som et betalingsmiddel på grunn av dette.
Les også: Bitcoin er blitt for uptaktisk
I april 2017 var bitcoin verdt 450 USD, men verdien har i løpet av 2017 gått opp til over 20 000 USD. Du kan se verdien av bitcoin i sanntid på realtimebitcoin.info.
Hva er blockchain?
Blockchain er et grunnleggende begrep i bitcoin-systemet. Det er en type kryptovaluta. Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontroll over generering av nye valutaenheter. Kryptovalutaer benytter seg av desentralisert kontroll i motsetning til regulære valutaer hvor kontrollen normalt er sentralisert hos en bank.
Blockchain er en database som verifiserer alle bitcoins. Hver datamaskin validerer en transaksjon og legger informasjon om denne transaksjonen til bokføringsboken, og kringkaster deretter boka til de andre datamaskinene med tilleggsinformasjonen. Blockchain er en offentlig bokføringsbok som registrerer bitcoin-transaksjoner. Det som holder blockchain gående er et nettverk med kommuniserende datamaskiner (noder) som kjører bitcoin-programvare.
En ny gruppe med aksepterte transaksjoner (block) opprettes rundt seks ganger i timen, og dette legges til blockchain og publiseres videre til alle datamaskinene. Dette skal gjøre det mulig for bitcoin-programmet å bestemme når en bestemt bitcoin er blitt brukt, og det igjen er nødvendig for å forhindre dobbeltbruk i et nettverk hvor ingen sentral enhet er tilstede for å kontrollere nettverket.
Dette er en video som forklarer blackchain:
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Hvordan får jeg tak i bitcoin?
Du kan enten kjøpe bitcoin for tradisjonelle penger eller du kan bruke en metode som kalles for mining. Vi starter med det første.
Kjøp bitcoin
En bitcoin kan kjøpes for amerikanske dollar, men verdien svinger voldsomt og endrer seg hele tiden. Prisen har i perioder gått over 20 000 amerikanske dollar. Når bitcoin ble lansert var ikke bitcoin verdt noe som helst, fordi den nye valutaen kunne ikke brukes til noen ting. Du finner bitcoin-kursen på weusecoins.com og på nettsiden realtimebitcoin.info kan du se hvordan verdien endrer seg i sanntid.
Du kan kjøpe bitcoins fra nettsteder som Localbitcoins.com, men du trenger uansett en wallet-app på din mobiltelefon, for eksempel Bitcoin Wallet for Android. Det finnes også fysiske minibanker som tilbyr bitcoin, men disse er det ikke mange av.
Mining
Den andre måten å skaffe seg bitcoins på er via mining. Du kan bruke din egen datamaskin til å samle inn bitcoins. Du laster ned og installerer programvare og bruker din datamaskin til å løse matematiske problemer, og du får bitcoin som belønning for dette.
Det du egentlig gjør er å bruke din datamaskin til en tjeneste for bitcoin-nettverket for å bearbeide informasjon. For at bitcoin-nettverket i det hele tatt skal fungere som det skal, må noen behandle informasjonen og gjennomføre transaksjoner, og denne «noen» er deg og alle andre i bitcoin-nettverket!
For å gjøre mining mer effektiv registrerer du deg på en bitcoin-pool. Det gjør at du sammarbeider med andre om å samle inn bitcoins. Jo flere minere som jobber på denne måten, jo sikrere blir også bitcoin-systemet. Det mer effektivt enn å drive med det alene. En av mange bitcoin-pools finner du på nettstedet mining.bitcoin.cz og den er helt gratis. Her er det bare å registrere seg og starte med mining for å samle inn bitcoins!
Kraftige datamaskiner klarer miningen raskere, og det viser seg at grafikkprosessorer (GPU) klarer denne oppgaven bedre enn sentralprosessorer (CPU), og dessuten finnes databrikker som er laget spesielt for mining.
Du trenger et wallet-program/app for å bruke bitcoins, for eksempel Bitcoin Wallet for Android. Du finner flere wallet-programmer/apper på bitcoin.org.
Du trenger et mining-program for å bruke samle inn bitcoins, for eksempel GUI Miner.
Denne videoen forklarer mining:
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Her er en annen video som også forklarer bitcoin og mining.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Video om Bitcoin
Denne videoen forklarer det grunnleggende ved bitcoin:
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Dokumentar om bitcoin
NRK har tidligere vist en amerikansk dokumentar om bitcoin. Ifølge denne dokumentaren er bitcoin like revolusjonerende som selve internett. Denne dokumentaren har tidligere vært tilgjengelig på på tv.nrk.no, men er nå dessverre blitt fjernet.
Nobelprisen neste?
Anerkjent professor i økonomi mener bitcoin bør få Nobelprisen i økonomi for revolusjonerende arbeid, melder e24.no.
Kilder: Bitcoin Wiki, Wikipedia, Weusecoins.com, Bitcoin.org, Bitcoinmining.com, Howstuffworks.com, Ghacks.net
Nettopp fordi valutaen er imaginær og verdien ikke er knyttet til den virkelige verden, er jeg svært skeptisk. Jeg får inntrykk av at den bygger på ren grådighet og hasardspill (pyramidespillideen). Det ville være godt å få en valuta som kan overta dollarens posisjon, men da må det være en valuta som har en mer eller mindre fast verdi, noe kryptovalutaen jo ikke har.