Her finner du de beste fotoprogrammene

photographer3

På denne siden har vi samlet de beste programmene for organisering og redigering av bilder. Her finner du programmer for ulike behov og ambisjonsnivåer.

Denne artikkelen finnes i nyere versjon!

Her finner du en omtale om Photoshop, Lightroom, Bridge, Nik Collection, Capture One, PaintShop Pro, LightZone, Polarr, Faststone Image Viewer, Photofiltre, Paint.net, Pixlr, Photoscape, Picasa, XnView, GIMP, Google Bilder og Google Foto.

Adobe Photoshop

photoshop01_v

Photoshop er det beste programmet du får tak i når det gjelder redigering og manipulasjon av digitale bilder. Det er ikke uten grunn at det å photoshoppe er blitt et verb. Skal du redigere bilder er Photoshop derfor førstevalget.

Problemet er at Photoshop er dyrt, tungt å kjøre og tungt å jobbe med. I tillegg er Photoshop ikke spesielt godt egnet for fotografer som skal organisere og redigere et stort antall bilder.

Hvor mye koster egentlig Photoshop? Det finnes flere betalingsmodeller. Det bør nevnes at Adobe endrer prisen ganske ofte, men dette er prisene i skrivende stund (september 2016):

  • 117 NOK per måned – ett års bindingstid – da får du Lightroom med på kjøpet.
  • 237 NOK per måned – ett års bindingstid – du får kun Photoshop.
  • 590 NOK per måned – ett års bindingstid – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.
  • 943 NOK per måned – du kan si opp den første måneden – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.

Du finner detaljene i vår oversikt over Adobe Creative Cloud. Du kan få innblikk i Photoshop-magi i vår artikkel om Photoshop-tips.
Adobe Photoshop Lightroom

lightroom_screen1_v

Er du en fotoentusiast er dette programmet for deg! Lightroom er på en måte lillebroren til Photoshop, men som er tilrettelagt for fotografer og for de som tar mange bilder og ønsker å ha et godt verktøy for å organisere og redigere bildene.

Les mer i vår Lightroom-guide.

På enkelte områder er Lightroom like avansert som Photoshop, og det er områder fotografer bruker mye som justering av eksponering av bilder. Lightroom er et meget godt alternativ for organisering av et stort antall bilder. Det beste med Lightroom er at det er vesentlig rimeligere enn Photoshop.

Photoshop + Lightroom

Adobe tilbyr nå en ganske rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom for 117 NOK per måned med bindingstid på ett år. Les mer om dette tilbudet i vår artkkel om Photoshop pluss Lightroom.

Adobe Bridge

Adobe Bridge er et program som kan brukes til å organisere bilder. Dette programmet brukes gjerne sammen med for eksempel Photoshop, men det kan også brukes som en selvstendig filutforsker uten å ha Photoshop installert. Les mer i vår oversikt.

Nik Collection

nik_color_efex

Bruker du Adobe Photoshop eller Lightroom kan du laste ned filtre som profesjonelle fotografer bruker.

Nik Collection er en samling av syv filtre som på en relativ enkel måte kan brukes til å redigere digitale bilder. Dette er en pakke som tidligere kostet over 4000 NOK, men tilbys altså nå helt gratis.

Les mer om filtrene i vår oversikt over Nik Collection.

Capture One

captureone1

Capture One er et program som foretrekkes av mange profesjonelle fotografer. Fordelen er at det er raskt og stabilt, spesielt på import av bilder og det har meget god fargekontroll.

Capture One er en del dyrere enn for eksempel Adobe Lightroom, men til gjengjeld er det vesentlig raskere.

Les mer i vår artikkel.

PaintShop Pro

paintshop_prox90

PaintShop Pro (tidligere Paint Shop Pro) er en gammel traver innen bilderedigering for Windows. Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Jasc Software, men ble kjøpt av Corel i 2004.

Programmet tilbys nå i to utgaver, en standardutgave og en ultimate-utgave med flere muligheter. Dette programmet er et rimelig alternativ for deg som er ute etter god bildebehandling, men føler at du trenger noe mer brukervennlig og rimeligere enn Adobe Photoshop.

Les mer om programmet i vår artikkel.

 

Polarr

polarr1_v

Polarr er et bildeprogram som tilbys både som et nedlastbart program og som en webbasert tjeneste. Polarr er i skrivende stund helt gratis og kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren. På enkelte områder er Polarr like bra som Adobe Lightroom.

Les mer i vår oversikt over Polarr.

Faststone Image Viewer

faststone0_v

Faststone Image Viewer er et gratis, brukervennlig og raskt program for organisering av bilder. Programmet har et filutforsker-lignende grensesnitt, noe Windows-brukere vil sette stor pris på. Det som skiller dette programmet fra de fleste andre gratisprogrammer er at det støtter raw-filer.

Les mer i vår omtale om Faststone Imeage Viewer.

LightZone

lightzone0

LightZone er et bilderedingsprogram som tidligere var kommersielt, men som i dag er basert på åpne kildekode og som kan lastes ned helt gratis.

Dette er et godt alternativ som ønsker et gratis program for redigering av bildene dine. LightZone har mange nyttige redigeringsmuligheter og det støtter også raw-filer.

Les mer om LightZone i vår artikkel.

Photofiltre

fotofiltre2_v

PhotoFiltre er et bildeprogram som har ganske mange avanserte funksjoner, men som likevel er helt gratis.

Blant mange funksjoner som programmet har, er støtte for lag, og det er ikke mange gratisprogrammer som gjør.

En av mange fordeler med PhotoFiltre er at programmet har en praktisk knapperad, som gir deg lett tilgang til flere funksjoner. Her kan du blant annet endre lysstyrke, kontrast, metning. Du får også tilgang til bildets histogram.

PhotoFiltre leveres med ganske mange filtre, som kan brukes til å redigere bilder i farten. Her finner du blant annet ulike typer fargeeffekter, kunstneriske effekter, stiler, og effekter som gjør at bildene ser gamle ut, bare for å nevne noen få.

Les mer i vår omtale om Photofiltre.

Paint.net

paint_net00_v

Paint.net er et klassisk gratis bildeprogram som har eksistert lenge, men er nå blitt tilpasset Windows 10. Dette programmet er ganske brukervennlig.

Programmet er et av få gratisprogrammer som støtter lag. Det leveres også med mange spesialeffektet og verktøy, og du har dessuten muligheten til å installere plugins og dermed øke antaall funksjoner.

Les mer om programmet i vår omtale om Paint.net.

 

Photoscape

photoscape1

PhotoScape er et bilderedigeringsprogram for deg som trenger et enkelt og raskt program for å behandle bildene dine. Filosofien bak dette programmet er at det skal være enkelt og morsomt å redigere bilder.

Grensesnittet er veldig oversiktlig med vanlige redigeringsfunksjoner og justeringsmuligheter.

Les mer om programmet i vår artikkel.

Pixlr

pixlr3_v

Dette er nok det enkleste programmet i denne oversikten. Trenger du et gratis program for rask bilderedigering er Pixlr for deg. Det er tilgjengelig både som en webbasert tjeneste og som et nedlastbart program.

Pixlr er laget spesielt for deg som trenger rask tilgang til forskjellige verktøy for redigering av bilder.

Les mer om programmet i vår omtale om Pixlr.

Picasa

picasa00

Picasa er et gratis program for organisering av digitale bilder. Det er laget av Google.

Picasa har ikke avanserte verktøy for redigering av bilder, men det er ganske brukervennlig og har et grensesnitt som er enkelt å bli kjent med. Programmet støtter også raw-filer

Den dårlige nyheten er at Google har bestemt seg for at selskapet ikke skal fortsette med å oppdatere programmet. Den gode nyheten er at du kan fortsatt laste ned programmet.

Les mer i vår artikkel om Picasa.

XnView

xnview0_v

Det som først og fremst er bra med XnView er at programmet støtter et hav med bildeformater. XnView er gratis.

XnView kan blant annet brukes til å vise, filtrere og konvertere digitale bilder.

Les mer om programmet i vår omtale om XnView.

 

GIMP

gimp_v

Mange kaller GIMP for det gratis Photoshop-alternativet. Dette programmet har drøssevis av funksjoner men er likevel åpent og helt gratis.

Les mer i vår artikkel om GIMP.

 

 

Google Bilder

google_photos2

Google Bilder er en tjeneste du kan bruke til å lagre, redigere og dele dine bilder. Du kan også bruke den til å opprette fotoalbum.

Google Bilder tilbyr utbegrenset lagringsplass for dine bilder, helt gratis.

Les mer i vår artikkel om Google Bilder

Google Foto

Google Foto er en app som kan brukes til å ta automatisk sikkerhetskopiering av dine bilder på Google Bilder. Les mer i vår Google Foto-guide.

Lightroom for mobile enheter

lightroom_mobile2

Lightroom for mobile enheter støtter for full oppløsning for alle bilder, uansett om bildet er tatt på selve enheten eller om det kommer fra en annen kilde.

Dette betyr at du kan overføre bilder direkte fra kameraet ditt, redigere bildene i full oppløsning på mobilen din eller nettbrettet ditt, og til slutt eksportere eller dele bildene på nettet. Bildene blir med andre ord ikke redusert.

Du finner Lightroom for bådde iPhone, iPad, iPad Pro og for Android på adobe.com.

Synkroniser bildene dine med Lightroom

calm

Bruker du Adobe Lightroom kan du synkronisere bildene dine mellom PC-en din og dine mobile enheter. Dette gjelder både iPhone, iPad og Android.

Du kan med andre ord fortsette å redigere bildene på den enheten som passer – endringene er da tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.

Du kan synkronisere bilder mellom mobil/nettbrett til en PC. Synkroniseringen fungerer i begge retninger, det vil si du kan ta bilder med mobilen/nettbrettet og synkronisere bildene til PC-en, eller du kan synkronisere bilder som er lagret på PC-en til mobilen/nettbrettet

Les mer i vår artikkel om synkronisering av Lightroom-bilder.

Noe du savner?

Vet du om et bildeverktøy som ikke er her, men som kanskje burde vært i denne oversikten? Legg inn en melding i kommentarfeltet under denne artikkelen!

You may also like...

2 Responses

  1. Savner programmet ACDSee

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *