Sideforhold for foto

Et bilde kan beskrives på ulike måter og et sideforhold er en ganske viktig beskrivelse. Et sideforhold er forholdet mellom bildets høyde og bredde – det angis ikke i piksler eller centimeter, men i et tall.
Kamerasensor

Et sideforhold bestemmes i utgangspunktet av sensoren i kameraet. I en del nyere kameraer har du muligheten til å endre sideforholdet, altså før du tar bildet.

Endres ved beskjæring

Du kan selvsagt endre på sideforholdet ved redigering i etterkant, eller du kan ved beskjæring velge å beholde samme sideforhold som originalbildet, dersom du ønsker dette. Et bilde beskjøres gjerne hvis man ønsker å fjerne noe fra et bilde, eller hvis man ikke er fornøyd med komposisjonen.

Liker du å ta bilder og redigere bilder er det nyttig å vite litt om dette, ikke minst hvis du skal overføre bilder mellom forskjellige enheter. På denne siden får du en oversikt over noen av de viktigste sideforholdene og hva disse brukes til.

3:2

Dette er et breddeformat, for eksempel 1200×800 piksler – dette er det vanligste sideforholdet i speilreflekskameraer. Dette er sideforholdet for det klassiske 35 mm formatet.

2:3

Dette er et høydeformat, for eksempel 800×1200 piksler.

4:3

Brukes i såkalte «Micro Four-Thirds»-kameraer (speilløse), mange kompaktkameraer og noen mellomformatkameraer. Brukes også i TV-er.

5:4

Brukes av storformat-kameraer.

7:6

Brukes av noen mellomformat-kameraer, for eksempel Pentax 67 og Mamaiya 7II.

16:9

Dette er et panorama-format som er en standard i HDTV-er og widescreen-produksjon for TV.

1:1

Dette er et såkalt «square format». Brukes av noen mellomformat-kameraer, for eksempel Hasselblad, Rolleiflex og Pentacon Six. Det brukes også av leketøy-kameraer som Holga og Diana. Dette sideforholdet ble prøvd ut på 20-og 30-tallet, men ble ikke populært.

Kalkulator

Du kan bruke en kalkulator på andrew.hedges.name til å regne ut et sideforhold, det vil si du kan legge inn høyde og bredde og se hvilket sideforhold dette er.

Mer informasjon

På følgende sider får du mer informasjon om sideforhold:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *