Ikke la deg lure!

En journalist i ukeavisen Dag og Tid forteller i Dagsrevyen en historie om et svindelforsøk som ble vellykket for svindleren, det vil si journalisten ble lurt trill rundt.

Svært troverdig svindler

Denne journalisen får en telefon fra «banken» og den som ringte var svært troverdig, vedkommende snakket godt norsk og klarte å få i gang en samtale som var tillitsvekkende, pluss at telefonnummeret var nesten identisk med nummeret til banken.

Det finnes metoder som kan brukes til å forfalske nummeret som svindleren ringer fra. Svindleren kan egentlig velge et hvilket nummer som vises for deg. Derfor er denne typen svindel ekstra skummel.

Samtalen mellom journalisten og svindleren varte i rundt 30 minutter og i løpet av denne tiden klarte svindleren å lure journalisten til å oppgi sensitiv informasjon (BankID-info). Bankkontoen til journalisten ble over 100 000 kroner fattigere.

Journalisten fikk til slutt hele beløpet tilbake, men det skjedde slett ikke uten en lang kamp mot systemet. Han måtte først anmelde saken til politiet, men politiet prioriterer ikke slike saker, og derfor måtte kunden gå flere runder i rettsystemet. Banken ville i utgangspunktet ikke gi pengene tilbake til kunden, men banken tapte altså saken i retten.

Hva kan vi lære?

Dette er noe mange av oss allerede vet fra før av, men det viser seg å ikke være så enkelt når vi selv blir rammet: Mange av oss vet at banken ikke ringer til kundene og i hvert fall ikke for å få BankID-info til kundene. Får du en slik telefon bør det ringe bjeller. Denne regelen gelder faktisk også politiet og eventuelt andre offentlige etater, det vi si disse blir misbrukt av svindlere. Du bør egentlig bare legge på røret hvis du får telefon fra «banken».

Du kan se hele innslaget på Dagsrevyen 26. oktober 2022 på NRK TV. Dersom videoen ikke starter på riktig sted kan du klikke på 14. Banksvindel under bildet/videoen.

Teknologi mot svindel?

Nå går Telia, Telenor, GlobalConnect, Ice og Altibox sammen om et tiltak mot telefonsvindel, altså at svindlerne kan bruke falske telefonnummer. Tiltaket skal kunne stoppe svindelforsøk før de kommer til kundene. Problemet er bare at dette gjelder foreløpig kun fasttelefoner og dermed er dette foreløpig ikke aktuelt for privatkunder. Les mer på vg.no.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *