Slik fungerer blenderen i kameraet ditt

Blenderen er åpningen på objektivet du har på kameraet ditt. Det er blenderen som bestemmer hvor mye lys som slippes inn på sensoren. Det er viktig å lære seg det grunnleggende ved blenderen fordi det er den som avgjør hva slags bilder du tar.

Les også: Slik virker hjulet på speilrefleksen din

Lite F-tall betyr større åpning

Blenderen («aperture» på engelsk) er den delen av kameraet som gjerne skaper forvirring blant nybegynnere. Det er F-nummeret (også kalt for «F-stop») som bestemmer åpningen på blenderen. Det som er forvirrende er at større F-verdi betyr mindre åpning (lite lys) og mindre F-verdi betyr større åpning (mer lys).
Mer eller mindre dybdeskarphet?

Videre er blenderen viktig for dybdeskarphet. Et stort F-tall (for eksempel F16) betyr at hele bildet blir i fokus, men et lite F-tall (for eksempel F1.4) betyr at motivet blir i fokus, mens bakgrunnen blir ut av fokus.

Forteller deg hvor bra objektivet er

F-nummeret (det vil si minimum-tallet) som står på objektivet på kameraet ditt forteller deg en del om kvaliteten på objektivet. Et objektiv med F1.4 forteller at du har et objektiv som slipper mye lys inn på sensoren og dermed har du et lyssterkt objektiv, altså et objektiv av god kvalitet. Et objektiv med F4.0 forteller at du har et objektiv som slipper lite lys inn på sensoren og dermed har du et objektiv med et lyssvakt objektiv altså et objektiv av mindre god kvalitet.

Du bør gjerne bruke et objektiv med lavest mulig F-tall for nattfoto og for astrofoto. Du har da såpass lite lys fra motivet at dette krever lyssterke objektiver. Du kan selvfølgelig kompansere dette med høy ISO-verdi, men da blir ikke bildekvaliteten så god.

Video

På denne videoen får du grunnleggende opplæring i blenderen:

Det er en bruker som kaller seg for Apalapse som har laget denne videoen. Du finner flere videoer på hans YouTube-kanal.

Kilder: diyphotography.net petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.