Vi tester 10 gratis antivirus og kårer en vinner!

Dataporten har testet 10 gratis antivirus. Adaware, Avast, AVG, Avira, Bitdefender, Comodo, Kaspersky, Malwarebytes, Microsoft, og Panda.

Les også: Antivirus-guide

Vi skal i denne testen gjennomgå installasjon og vurdere brukergrensesnittet for programmene. Det er viktig for et antivirusprogram at det kjører relativt stille i bakgrunnen, slik at vi nesten ikke er klar over at det kjører. Det er også viktig at det er brukervennlig, noe vi skal se nærmere på.

Les også: Godkjente antivirus

Den andre faktoren som er viktig er hvor effektivt antivirusprogrammene er til å finne og fjerne skadevare (skadelig programvare). Vi ser på resultatet fra to uavhengige tester fra aktører sem utfører slike tester regelmessig. Vi ser på resultatene fra AV-TEST og AV Comparatives.




Programmene som testes

Følgende antivirusprogrammer testes:

  1. Adaware
  2. Avast
  3. AVG
  4. Avira
  5. Bitdefender
  6. Comodo
  7. Microsoft
  8. Kaspersky
  9. Malwarebytes
  10. Panda

Antivirus fra Microsoft

Microsoft har utviklet to antiviruspodukter, nemlig Microsoft Security Essentials (MSE) og Windows Defender (WD).

Les også: Har du Windows-problemer? Her får du hjelp!

MSE og WD er tilnærmet identiske, men det er en viss forskjell. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 er WD innebygd, mens MSE støttes ikke. Har du derimot Windows 7 eller eldre Windows-versjon fungerer WD kun som antispion og ikke som fullverdig antivirus. Eldre Windows-versjoner har ikke noe antivirus innebygd og da må MSE i så fall lastes ned og installeres.

Vi tester MSE på Windows 7
Installasjon av MSE kunne vært enklere. Det er rekke valg som vi må ta stilling til. Vi får et spørsmål om vi ønsker å være med i et program for forbedret kundeopplevelse. Dette innebærer at data blir sendt fra vår PC til Microsoft. Videre kan vi si ja eller nei til å aktivere innsending av prøver, pluss å slå på brannmuren i Windows.

Grensesnittet minimalistisk og brukervennlig, det vil si når MSE er ferdig installert og klart til bruk. Vi kan velge tre typer skannealternativer: hurtig, fullstendig eller egendefinert. Sanntidsbeskyttelse et i utgangspunktet aktivert. Enklere enn dette blir det ikke.

Uavhengige tester

AV-TEST: God beskyttelse, ytelse og brukervennlighet.
Av Comparatives: Godkjent.

Ytelse (minnebruk)
Bruker 4,8 MB minne når det kjører i bakgrunnen. God ytelse.

Konklusjon
Både Microsoft Security Essentials (MSE) og Windows Defender (WD) får godkjente resultater uavhengige tester, og programmene er ganske brukervennlige. Vi kan anbefale dette programmet.

Fordeler

+ Gratis
+ Minimalistisk.
+ Enkelt å bruke.
+ Kjører stille i bakgrunnen.
+ Beskytter godt mot skadevare.

Ulempe

– Installasjon kunne vært enklere, men har du Windows 10 er dette programmet innebygd.

Avast Free Antivirus

Installasjon av Avast Free Antivirus 2016 er ganske enkel. Vi får ikke noen vanskelig valg underveis, bortsett fra at vi får tilbud om å installere programmet på vår mobiltelefon. Dette sier vi nei til. Når programmet er ferdig installert kan vi starte såkalt smartskanning, det vil si førstegangsskanning av PC-en.

Brukergrensesnittet er i utgangspunktet minimalistisk og vi får et godt førsteinntrykk. Når vi ser nærmere på programmet ser vi at det har mange funksjoner. Avast prøver å løse flere problemer på PC-en. Vi får blant annet meldinger om utdatert programvare, dårlig nettlesertillegg, nettverkstrusler, ytelsesproblem og svake passord.

Hvis vi velger å skanne etter virus får vi ytterligere 5 valg, nemlig smartskanning, fullstendig virussøk og andre skanninger.

Det at vi får såpass mange valg gjør at programmet ikke er det enkleste på markedet. Avast har et grensesnitt som kunne vært enklere.

Det viser seg også at Avast har installert et ekstra program i det skjulte, nemlig Avast SafeZone Browser. I tillegg har nettleseren fått tilleggsprogrammet Avast Online Security.

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelser, god ytelse og perfekt brukervennlighet.
Av Comparatives: Toppkarakter.

Ytelse (minnebruk)
Programmet bruker 3,6 MB når det kjører i bakgrunnen. God ytelse.

Konklusjon
Synes du er kjekt med et antivirusprogram med mange funksjoner kan Avast være noe for deg. Er du derimot ute etter et program som kun har grunnleggende antivirusfunksjon bør du kanskje velge et annet. Avast får gode resultater i uavhengige tester men vi liker ikke grensesnittet. Avast installerer tilleggsprogrammer uten at vi får velge – vi kan ikke anbefale Avast.

Fordeler

+ Gratis.
+ Enkel installasjon.
+ Selve programvinduet er minimalistisk.
+ Tilgjengelig i norsk språkversjon.
+ Har mange tilleggsfunksjoner (for deg som ønsker dette).
+ Kjører stille i bakgrunnen.

Ulemper

– Tilbyr for mange valg for brukere som kun ønsker virusskanning.
– Har for mange tilleggsfunksjoner hvis du kun ønsker antivirusfunksjon.
– Installerer ekstra programvare på PC-en og et tilleggsprogram for nettleseren.

AVG free Antivirus

Installasjon av AVG er ganske enkel. Vi får ingen overraskelser undervei og kan trykke på SCAN COMPUTER for å skanne PC-en for første gang.

Programvinduet er forvirrende. I stedet for å vise oss en oversikt over hvilke funksjoner vi har tilgang til, får vi en gjennomgang i flere trinn. Denne gjennomgangen inkluderer tilbud om å prøve kommersielle funksjoner. Vi klikke på NESTE-knappen mange ganger for å til slutt får opp funksjonen Antivirus Free. Det viser seg at vi får den forvirrende gjennomgangen kun første gangen vi kjører programmet. Neste gang vi starter AVG antivirus får vi opp et programvindu med en oversikt over funksjoner.

Store deler av programvinduet har snarveier til kommersielle funksjoner vi ikke har tilgang til i gratisversjonen.

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelser, god ytelse og perfekt brukervennlighet.
Av Comparatives: Toppkarakter.

Ytelse (minnebruk)
Programmet bruker 10 MB når det kjører i bakgrunnen. God ytelse.

Konklusjon
Grensesnittet er ikke det enkleste. Mesteparten av knappene i programvinduet fungerer ikke i gratisversjonen. AVG får såpass gode resultater i uavhengige tester at dette programmet kan anses som et brukbart alternativ.

Fordeler

+ Gratis.
+ Enkel installasjon.
+ Grei effektivitet mot skadevare.

Ulemper

– Brukergrensesnittet kunne vært enklere.
– De fleste knappene i programvinduet virker ikke i gratisversjonen.

Avira Free Antivirus

Installasjonen er ikke enkel. Vi får tilbud om å installere hele 6 ekstra verktøy: Password Manager, Phantom VPN, System Speedup, SafeSearch Plus, Software Updater og Mobile Security. Vi kan heldigvis si nei til alle ekstra verktøyene.

Førsteinntrykket er ikke særlig godt. Brukergrensesnittet er ikke minimalistisk – det er ikke åpenbart hvor vi skal klikke for å virusskanne PC-en, men det er heller ikke vanskelig å gjette. Programmet har flere ekstrafunksjoner, men disse ødelegger ikke brukeropplevelsen.

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelser, ytelse og brukervennlighet.
Av Comparatives: Toppkarakter.

Ytelse (minnebruk)
Programmet bruker 7 MB når det kjører i bakgrunnen. God ytelse. Avira installerer to programmer og har tre prosesser kjørende i bakgrunnen.

Konklusjon
Installasjonen kunne vært enklere og brukergrensesnittet er ikke minimalistisk. Avira er et helt greit antivirus som kan vurderes – det positive er at det er effektivt mot skadevare. Avira får toppkarakter i de uavhengige testene og det gjør at Avira er et godt alternativ.

Fordeler

+ Gratis.
+ Effektivt mot skadevare.

Ulemper

– Installasjonen kunne vært enklere.
– Brukergrensesnittet er ikke minimalistisk.
– Sprettoppvinduer ødelegger brukeropplevelsen

Malwarebytes

Installasjon er veldig enkel og byr ikke på noen overraskelser. Vi klikker på Skann nå for å starte første skanning. Grensesnittet er også meget oversiktlig.

Uavhengige tester

Malwarebytes er verken blitt testet av AV-TEST eller Av Comparatives. Malwarebytes finner mange såkalte «Potentially Unwanted Program» (PUP)-programmer, det vil si programmer som ikke er skadelige, men som er uønsket.

Ytelse (minnebruk)
Malwarebytes bruker 40 MB, men det er kun når det kjøres. Ellers er det ikke aktivt i bakgrunnen.

Konklusjon
Malwarebytes er utrolig enkelt å installere og bruke. Grensesnittet er meget oversiktlig. Dette programmet anbefales som et tilleggsantivirus i kombinasjon med et annet antivirus, fordi det kommer ikke i konflikt med noen andre. Dette programmet er et godt alternativ.

Fordeler

+ Gratis.
+ Enkel installasjon.
+ Brukervennlig.
+ Tilgjengelig på norsk.

Ulemper

– Det er vanskelig å finne ulemper.

Adaware antivirus

Installasjonen er veldig enkel og byr ikke på noen overraskelser, bortsatt fra at den krever omstart av PC-en, men det skal ikke dra ned helhetsvurderingen. Det som derimot drar ned helhetsvurdering er at dette programmet krever registering. Vi får en lang kode via e-post som skal brukes til å aktivere programmet.

Dette starter ikke bra for Adaware Antivirus. Ikke nok med det, oppdatering av programmet (definisjonsfilene) tar overraskende lang tid – dette er en prosess som vanligvis tar ett minutt eller kortere, men her tar det rundt 12 minutter.

Grensesnittet har en fin oversikt over funksjonene. Vi kan velge hurtigskanning (quick) via Scan Options. Det eneste problemet er at programvinduet har flere ikoner som gir tilgang til ekstrafunksjoner, men de fleste av disse får vi hvis vi betaler for programmet.

Uavhengige tester

Verken AV-TEST eller Av Comparatives har testet dette programmet.

Ytelse (minnebruk)
Bruker 18 MB når det kjører i bakgrunnen. Det er i utgangspunktet god ytelse, men programmet er merkbart tregt.

Konklusjon
Installasjonen kunne helt klart vært enklere. Her kreves registrering og aktivering med lang kode. Programvinduet gir fin oversikt over funksjonene, men mesteparten av disse funksjonene får vi kun tilgang til hvis vi betaler for programmet.

Fordeler

+ Gratis.
+ Brukervennlig.
+ Tilbyr sanntidsbeskyttelse.

Ulemper

– Krever registering.
– Ikke tilgjengelig på norsk.
– Oppdatering av programmet tar lang tid.
– Programvinduet gir tilgang til flere funksjoner som tilhører betalversjonen.

Comodo-antivirus

Installasjonen er ikke enkel. Vi må fjerne en hake ved et tilbud om å endre startsiden i nettleseren vår til Yahoo.com, pluss endre standard søkemotor. I neste vindu er det flere haker vi må fjerne, inkludert et tilbud om å endre standard DNS-tjener, nettbasert beskyttelse mot ukjente filer og å sende data til selskapet som står bak programmet. I det tredje vinduet må vi fjerne ytterligere to haker: endre standard-nettleser til en nettleser fra Comodo og importere nettleserinnstillinger fra Chrome til Comodo-nettleseren. Først nå starter installasjonen. Det viser seg at Comodo-nettleseren blir installert uansett.

Oppdatering av databasen for programmet starter automatisk etter installasjonen og programmet måtte restartes for å fullføre oppdatering.

Førsteinntrykket vi får av programvinduet til Comodo antivirus er slett ikke godt. Her er det reklame for betalversjonen og animasjon i selve grensesnittet. Det viser seg at dette vinduet dukker kun opp like etter installasjon av Comodo-antivirus. Selve programvinduet viser en fin oversikt over funksjonene. Det er bare å klikke på Scan for å starte skanning og vi kan velge hurtigskan (quick scan).

Programmet har lagt en widget på skrivebordet som alltid er synlig. Denne widgeten skal vises oss status for antiviruset og gi oss tilgang til andre programmer. Det er faktisk ikke noen enkel måte å fjerne denne widgeten.

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelse, middels brukervennlighet, men dårlig ytelse:.
Av Comparatives: Ikke testet.

Ytelse (minnebruk)
Bruker 25 MB minne. Kjører tre prosesser i bakgrunnen. Grei ytelse.

Konklusjon
Skal du installere Comodo Antivirus må du virkelig passe deg for å ikke ødelegge nettleseren din. Dersom du installerer dette antiviruset med standardvalgene blir din nettleser og innstillinger for nettleser endret. Dette er utrolig frekt og vi kan nesten kalle dette for malware, altså uønsket programvare – det som gjør at vi likevel ikke kaller det malware er at du faktisk kan velge bort uønskede endringene. Det kan nevnes at selv under avinstallasjon av Comodo-antivirus prøver programmet å la oss installere cloud-basert versjon av Comodo hvis ikke vi valgte dette bort. Dette programmet kan vi slett ikke anbefale – det er en av verstingene i denne testen.

Fordeler

+ Gratis.
+ Selve programvinduet er oversiktlig.

Ulemper

– Meget tung installasjon.
– Installerer Comodo-nettleser (vi kan ikke velge den bort).
– Overtar nettleseren din dersom ikke du velger bort dette under installasjonen.
– Ikke tilgjengelig på norsk.
– Legger en uønsket widget på skrivebordet.

Panda-antivirus

Installasjonen er ikke den enkleste. Vi må fjerne tre haker i første vinduet: Installere Panda Safe Web og Identity Protection, endre standard søkemotor til Panda Safe Web og endre startside til Panda Safe Web.

Dette programmet krever registrering. Vi kan aktivere programmet via en lenke i en e-postmelding. Det viser seg imidlertid at vi trenger ikke å aktivere programmet under denne testen.

Vi liker programvinduet i Panda-antivirus. Det er oversiktlig og vi klikker på Skann for å skanne PC-en.

Uavhengige tester

Verken AV-TEST eller Av Comparatives har testet Panda-antivirus.

Ytelse (minnebruk)
Bruker 37 MB minne. En grei ytelse.

Konklusjon
Installasjonen kunne helt klart vært enklere og bruk av programmet krever registering. Programvinduet er overiktlig.

Fordeler

+ Gratis.
+ Oversiktlig grensesnitt.
+ Tilgjengelig i norsk versjon.

Ulemper

– Installasjon er ikke enkel.
– Krever registrering.
– Du endrer nettleseren din hvis ikke du fjerner haker under installasjonen.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Installasjonen er ikke den enkleste. Vi måtte fjerne en hake som gjør at vår PC sender brukerrapporter til utviklerne. Vi måtte også registrere oss og opprette en konto. Det er riktignok en NOT NOW-knapp programvinduet, men denne knappen er meningsløs fordi vi måtte likevel opprette en konto. Ikke bare det, kontoen må verifiseres via en lenke i en e-postmelding. Dette drar helt klart ned helhetsvurdering av dette programmet!

Programvinduet til Bitdefender virker utrolig minimalistisk. Vi ser jo kun en funksjon og det er SYSTEM SCAN – vi klikker på denne knappen og skanningen starter. Problemet med Bitdefender er at den har ingen hurtigskanning, programmet har kun System Scan og dette kan ta tid!

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelser, perfekt ytelse og meget god brukervennlighet.
Av Comparatives: Toppkarakter.

Ytelse (minnebruk)
Programmet bruker 9 MB når det kjører i bakgrunnen. God ytelse.

Konklusjon
Bitdefender har et minimalistisk grensesnitt, men mangler en mulighet for hurtigskanning. Det har kun System Scan og denne kan ta tid. Derfor passer dette programmet dårlig for brukere som trenger ekstra antivirus som kunne vært brukt for å skanne PC-en av og til. Bitdefender kan derimot være et alternativ som det eneste antivirus på en PC, fordi Bitdefender inkluderer sanntidsbeskyttelse. Bitdefender får toppkarakterer i de uavhengige testene. Det at du må registrere deg og verifisere via e-post synes vi drar ned helhetsvurderingen.

Fordeler

+ Gratis
+ Minimalistisk grensesnitt.
+ Med sanntidsbeskyttelse

Ulemper

– Installasjon kunne vært enklere
– Krever registrering.
– Mangler en mulighet for hurtigskanning.
– System Scan kan ta tid.
– Ikke tilgjengelig i norsk språkversjon.

Kaspersky Free

kaspersky0

Vi må fjerne en hake ved et valg som tilbyr oss å delta i Kaspersky Security Network og deretter klikke på Installer. Ellers er installasjonen veldig enkel og vi klikker på Fullfør for å starte programmet. Programmet aktiveres automatisk.

Programvinduet er veldig oversiktlig – det er bare å klikke på Skann for å virusskanne PC-en, klikke på Kjør for å oppdatere databasene og deretter Kjør skann.

Førsteinntrykket av Kaspersky Free er meget godt. Vi undersøker programmet nærmere og finner dessverre en rekke svakheter ved dette programmet. Vår PC blir ustabil og treg og vi ser at Kaspersky free installerer to programmer som kjører i bakgrunnen – det ene er Kaspersky Secure Connection og det andre er Kaspersky free, altså selve antiviruset. Ytelsen er også vesentlig dårligere sammenlignet med de andre antivirusprogrammene i denne teste.

I tillegg får vi opp sprettoppvindu som maser om å registrere programmet. Det eneste andre alternativet er Påminn meg senere. Programmet krever med andre ord registrering.

Uavhengige tester

AV-TEST: Perfekt beskyttelser, ytelse og brukervennlighet.
Av Comparatives: Toppkarakter.

Ytelse (minnebruk)
Programmet bruker 70 MB når det kjører i bakgrunnen. Dårlig ytelse sammenlignet med andre antivirusprogrammene i denne testen.

Konklusjon
Minimalistisk og brukervennlig grensesnitt og effektivt mot skadevare. Det som drar ned Kaspersky Free er en ekstrafunksjon som ødelegger ytelsen og dermed blir programmet nesten ubrukelig. Dette programmet får toppkarakter i uavhengige tester, men vi fikk såpass store problemet med det at vi ikke kan anbefale det.

Fordeler

+ Relativt enkel installasjon.
+ Minimalistisk.
+ Brukervennlig.
+ Effektivt mot skadevare.

Ulemper

– Krever registering.
– Dårlig ytelse. Installerer ekstra program (Kaspersky Secure Connection) som drar ned ytelsen.
– Sprettoppvinduer ødelegger brukeropplevelsen.

Les også: Slik får du raskere PC og optimal Windows

Vi har en vinner!

Best i test: Microsoft antivirus, det vil si Windows Defender hvis du bruker Windows 8.1 eller Windows 10 og Microsoft Security Essentials hvis du bruker eldre Windows-versjon. Først og fremst fordi det er enkelt og brukervennlig og kjører stille i bakgrunnen, men også fordi det er effektivt mot skadelige programmer.

Gode alternativer: Adaware, AVG, Avira, Bitdefender, Panda, Malwarebytes. Vi anbefaler Malwarebyter som ekstra beskyttelse i tillegg til Microsoft antivirus.

Dårligst: Følgende antivirus er taperne: Avast, Comodo, Kaspersky Free.

2 Responses

  1. Geir sier:

    Jeg bruker Trend Micro. Jeg mener den er best

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *