Fotograflegenden Ansel Adams
Ansel Adams var en amerikansk fotograf som ble født 1902 og døde i 1984. Han er kjent for sine svart-hvitt-fotografier, spesielt fra nasjonalparken Yosemite i California.

Les også: Slik blir du bedre fotograf

Adams skrev også flere bøker om fotografi, de mest kjente er bøkene om fototeknikk, nemlig «The Camera», «The Negative» og «The Print». Han oppfant et såkalt sonesystem, en teknikk som lar fotografer oversette naturlig lys til spesifikke valører på negativ eller papir.

Les også: Fotohistorie

Disse tre bøkene er skrevet før digital fotografering ble en realitet, og handler derfor kun om analog foto. Bøkene anses likevel for å være obligatorisk for alle som ønsker å lære seg både det grunnleggende ved fotografi og som ønsker å fordype seg i faget.

Bøkene

Det er spesielt disse tre bøkene som Ansel Adams kommer til å bli husket for. Er du en fotoentusiast som ønsker å fordype deg i fototeknikk, kommer du ikke utenom disse bøkene:

The Camera
Denne boken handler blant annet om å planlegge prosessen ved å ta et bilde, det vil si å «se» hvordan et bilde ser ut før det blir tatt. Den handler også om å velge objektiver. Boken er illustrert med Ansel Adams sine egne bilder.

The Negative
Denne boken handler blant annet om lys, analog film og eksponering. Her får du detaljert gjennomgang av Ansel Adams sitt berømte sonesystem. Her får du en diskusjon om naturlig og kunstig lys, pluss informasjon om mørkerommet og utstyret i mørkerommet.

The Print
I denne boken gjennomgår Ansel Adams mørkerommet og prosessen ved å skrive ut et bilde. Du får også tips og triks for avanserte fotografer.

Se bildene på nettet

Bilde: Ansel Adams

I 1941 fikk Ansel Adams i oppdrag fra «National Park Service» å ta bilder for «Department of the Interior Building» i Washington, DC, med natur som tema. Prosjektet ble stoppet på grunn av andre verdenskrig og ble aldri fullført.

Samlingen består av 226 bilder som ble tatt i Grand Canyon, Grand Teton, Kings Canyon, Mesa Verde, Rocky Mountain, Yellowstone, Yosemite, Carlsbad Caverns, Glacier og Zion National Parks, Death Valley, Saguaro, og Canyon de Chelly National Monuments. Andre bilder ble tatt i Boulder Dam; Acoma Pueblo, NM; San Idelfonso, NM; Taos Pueblo, NM; Tuba City, AZ; Walpi, AZ og Owens Valley, CA.

Nå kan alle som ønsker det se bildene på nettet via archives.gov.

Dokumentar fra 1958

Dokumentar om Ansel Adams (20 minutter):

(artikkelen fortsetter under videoen)

Dokumentar fra 2002

Denne dokumentaren om Ansel Adams er på 1 time og 22 minutter:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Ansel Adams BBC Master Photographers

Dette er en BBC-dokumentar fra 1983 om Ansel Adams på ca halvtime.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Exclusive Look Into Ansel Adams’ Home and Darkroom

Denne videoen gir et innblikk i mørkerommet til Ansel Adams.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Kilder: openculture.com, Wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *