Plakatene som ødelegger webben

Det er mye som kan ødelegge brukeropplevelsen av en nettside, men det største problemet er etter vår mening animerte plaketer. Det rare er at denne plagen er utrolig vanlig og det ser ikke ut som mange utviklere er klar over hvor ødeleggende de animerte plakatene er for brukeropplevelsen.
Hvorfor er det så ille?

Det handler om brukeropplevelse («User Experience») på en nettside. Animerte plakater («sliders» eller «carousels» på engelsk) er et relativt nytt fenomen og som overraskende mange bruker. Det er spesielt nettbutikker som bruker dette for å vise frem varierte varer, men også nyhetssider som ønsker å vise varierte nyhetsoppslag – problemet er at brukeren ikke har kontrollen over visningen.

Animerte plakater plasseres gjerne øverst på nettsiden (én plakat på samme nettsiden) og som fungerer som en bildefremvisning av innholdet på nettsiden. Hensikten er at brukeren skal få en oversikt over innholdet uten å trenge å klikke på noe. Problemet er at fremvisningen er mer forstyrrende enn informativ.

Dansken Jakob Nielsen er en verdenskjent spesialist på brukeropplevelser («User Experience») på web. Han har studert animerte plakater som han kaller for karuseller, og han skrev en artikkel om dette i 2013. Konklusjonen er at karuseller forvirrer brukeren og tar fokusen bort fra det som er vesentlig på en nettside. I tillegg kan en karusell oppfattes som en reklame, og blir derfor ofte ignorert av brukeren. Les mer om denne saken på nngroup.com

Nettsider som bruker animerte plakater

Det overrasker faktisk hvor mange nettsider som ødelegger brukeropplevelsen med animerte plakater, men det som overrasker mest er at ganske mange nettsider som lærer bort webdesign eller som tilbyr tjenester innen webdesign også bruker animerte plakater.

Hensikten med disse plakatene er kanskje at brukeren skal få mest mulig informasjon på kort tid – problemet er at brukeren har ingen kontroll over animasjonen og derfor forsvinner informasjonen før brukeren får lest den.

Dette er eksempler på nettsider som ødelegger brukeropplevelsen med animerte plakater:

 • WordOnNet går i den samme fellen som utrolig mange andre nettsider. Det verste ved dette tilfellet er at selskapet driver med utvikling av nettsider og skal derfor vise frem god webdesign.

 • Libreoffice.org gir oss en veldig overraskende nettside. Et åpent og uavhengig prosjekt bruker animert bakgrunn på nettsiden sin. Helt utrolig og svært skuffende.

 • Nettcoach.no er en nettside som går ett skritt videre og viser animasjoner i forskjellige former, sikkert for å få mer oppmerksomhet. Det ironiske er at denne nettsiden har som mål å tilby kundene god webdesign!

 • DigitalFOTO.no har dessverre valgt å bruke animert plakat som utrolig mange andre nettsider. Det er jo ikke mulig å lese innholdet i den ene plakaten før den forsvinner. Utrolig kjedelig for leserne!

 • Norsk-Tipping.no går i den samme fellen som utrolig mange andre nettsider. Den animerte plakaten er bare forvirrende.

 • Oslo.diamondleague.com er hjemmesiden for Bislett Games. De gjør som utrolig mange andre – her er det en animert plakat høyt oppe på nettsiden. Vi rekker ikke å lese hele plakaten før den neste dukker opp.

 • Neowin.net gjør den samme feilen som mange andre med animert plakat midt på siden.

 • Telia.no gjør den samme feilen som mange andre. En animert plakat ødelegger brukeropplevelsen.

 • ZDNet.com er en av de mest anerkjente nyhetssidene for data. Her finner du masse gode og nyttige saker. Problemet er at brukeropplevelsen ødelegges med animert plakat øverst. Animasjonen går riktignok relativt sakte, det vil si det går en del tid før neste plakat kommer, men det er nok tid til at vi mister oversikten. Overskriftene er jo borte før man rekker å lese dem.

 • Snapfiles.com er en av mange nyttige nettsider som ødelegger brukeropplevelsen med animert plakat øverst.

 • Winsupersite.com har vært kjent lenge for høy kvalitet, i hvert fall innholdsmessig. Det er den kjente Windows-eksperten Paul Thurrott som opprinnelig sto bak denne nettsiden. Nå har Paul forlatt nettsiden og har overlatt videre drift til andre, og da går det nedover. Her finner du i utgangspunktet nyttige nyheter, tester, guider og tips om Windows, men det er synd at nettstedet ødelegges av den animerte plakaten øverst.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *