Animerte plakater ødelegger webben

Det er mye som kan ødelegge brukeropplevelsen av en nettside, men det største problemet er etter vår mening animerte plaketer.

Les også: Dårlige nettsider ødelegger opplevelsen

Det rare er at denne plagen er utrolig vanlig og det ser ikke ut som mange utviklere er klar over hvor ødeleggende de animerte plakatene er for brukeropplevelsen. Hvorfor er de så vanlige? Kanskje fordi utviklerne synes de er fancy og at de formidler informasjon automatisk uten at besøkerne trenger å gjøre noe?

Hvorfor er det så ille?

Det handler om brukeropplevelse («User Experience») på en nettside. Animerte plakater («sliders» eller «carousels» på engelsk) er et fenomen som overraskende mange bruker. Det er spesielt nettbutikker som bruker dette for å vise frem varierte varer, men også nyhetssider som ønsker å vise varierte nyhetsoppslag – problemet er at brukeren ikke har kontrollen over visningen.

Animerte plakater plasseres gjerne øverst på nettsiden (én plakat på samme nettsiden) og som fungerer som en bildefremvisning av innholdet på nettsiden. Hensikten er at brukeren skal få en oversikt over innholdet uten å trenge å klikke på noe. Problemet er at fremvisningen er mer forstyrrende enn informativ.

Dansken Jakob Nielsen er en verdenskjent spesialist på brukeropplevelser («User Experience») på web. Han har studert animerte plakater som han kaller for karuseller, og han skrev en artikkel om dette i 2013. Konklusjonen er at karuseller forvirrer brukeren og tar fokusen bort fra det som er vesentlig på en nettside. I tillegg kan en karusell oppfattes som en reklame, og blir derfor ofte ignorert av brukeren. Les mer om denne saken på nngroup.com

Du finner en nyere artikkel om denne saken på thegood.com. Den forklarer godt hvorfor animerte plakater er en dårlig metode for markedsføring. Det viser seg at besøkere pleier å ignorere plakatene. Besøkerne har en følelsen av at de mister kontrollen hvis de ser animasjonen – det er jo nettsiden som styrer animasjonen og ikke besøkeren.

Nettsider som bruker animerte plakater

Det overrasker faktisk hvor mange nettsider som ødelegger brukeropplevelsen med animerte plakater, men det som overrasker mest er at ganske mange nettsider som lærer bort webdesign eller som tilbyr tjenester innen webdesign også bruker animerte plakater.

Hensikten med disse plakatene er kanskje at brukeren skal få mest mulig informasjon på kort tid – problemet er at brukeren har ingen kontroll over animasjonen og derfor forsvinner informasjonen før brukeren får lest den.

Dette er eksempler på nettsider som ødelegger brukeropplevelsen med animerte plakater:

  • IMDB.com er et unikt filmleksikon for oss som liker film. Nettsiden ødelegger brukeropplevelsen med animerte plakater.

  • Kriesi.at er ganske stygg. Her er animasjonen såpass dominerende at du skal være flink hvis du faktisk klarer å lese teksten på nettsiden. Det som likevel er verst er at dette er et selskap som tilbyr nettsideløsninger kommersielt – ikke akkurat god reklame.

  • DigitalFOTO.no har valgt å bruke animert plakat som utrolig mange andre nettsider. Det er jo ikke mulig å lese innholdet i den ene plakaten før den forsvinner. Utrolig kjedelig for leserne!

  • Libreoffice.org er et meget bra produkt, men vi er svært overrasket over at de bruker animert plakat på deres nettside. Veldig skuffende.

  • Neowin.net gjør den samme feilen som mange andre med animert plakat midt på siden.

  • Bafta.org er nettsiden for British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) er en britisk organisasjon som hvert år deler ut priser for britiske og internasjonale filmer. Denne nettsiden er dessverre et godt eksempel på dårlig navigasjon. Nettsiden bruker i tillegg animerte plakater som gjør at opplevelsen for oss besøkere ikke blir optimal. I tillegg er oversikten over vinnerne av BAFTA-prisen for dårlig – vi får riktignok en liste over vinnere i hver kategori, men vi må klikke på venneren for å se de andre nominerte – utrolig klønete laget!

  • Nettcoach.no er en nettside som går ett skritt videre og viser animasjoner i forskjellige former, sikkert for å få mer oppmerksomhet. Det ironiske er at denne nettsiden har som mål å tilby kundene god webdesign!

  • Datahjelperne.no er i utgangspunktet en kjempenyttig nettside som hjelper norske brukere med sikkerhet på internett. Den går dessverre i den samme fellen som mange andre nettsider – svært dominerende animert plakat øverst som er mer irriterende enn nyttig.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *