Appene vi elsker å hate – her er alternativene

Du har sikkert vært i den situasjonen at du bruker en bestemt programvare/app av gammel vane, men som du egentlig misliker. Det finnes bedre alternativer, og mange av dem er helt gratis. Vi gir deg oversikten og alternativene.
Derfor hater vi appene

Vi lar oss irritere over apper som er for trege, eller som har rotete grensesnitt, og programmer som er såpass fancy at de er i praksis tilnærmet ubrukelige. Videre har vi programmer som viser reklame, eller som har dårlig sikkerhet. Det finnes også programmer som er meget gode, men er rett og slett for dyre.

Les også: Programvareporten

Det er dessverre ganske vanlig at programmer som tidligere var enkle og brukervennlige, men som senere hatt fått haug med nye funksjoner, og kanskje mer fancy grensesnitt, og som etter hvert er blitt ubrukelige i praksis.

På denne siden finner du forslag til alternativer.

Java

java3

Vi starter med Java, som egentlig ikke er et program, men et programmeringsspråk som brukes til å lage programmer.

Problemet med Java er at det har i lang tid vært plaget av sikkerhetshull, og brukere oppfordres til å ta i bruk alternative løsninger, dersom dette lar seg gjøre.

Det beste alternativet er rett og slett å fjerne Java fra datamaskinen, men ganske mange tjenester du finner på internett bruker Java – det nest beste alternativet er å sørge for å installere de nyeste sikkerhetsoppdateringene for Java – les mer.

De fleste banker i Norge brukte tidligere Java til å lage løsninger for innlogging til sine nettbanker, altså BankID – nå er denne bankordningen heldigvis saga blott og flere og flere aktører velger å bruke andre løsninger.

Grunnen til at mange ønsker å beholde Java er at det finnes en del aktører som faktisk bruker Java for sine løsninger. Dermed er det eneste alternativet å sørge for å oppdatere Java.

Programmer med ekstrafunksjoner

Vanligvis blir du glad for å få ekstrafunksjoner med et program du installerer på datamaskinen. I mange tilfeller er dette imidlertid ikke ønskelig.

Uønskede ekstraverktøy
Det kan være programmer som leveres med ekstraverktøy du ikke ønsker. Et eksempel på dette er Foxit Reader som i utgangspunktet er en PDF-leser vi anbefaler. Problemet er at du får ekstraprogrammet PhantomPDF i samme slengen dersom du «glemmer» å fjerne haken under installasjonen. PhantomPDF er et uønsket program som bare skaper forvirring når du skal lese PDF-filer.

Et annet eksempel er Java som prøver å lure oss til installere ekstra verktøylinje for søkemotorer som Ask eller Yahoo eller et annet verktøy.

Du bør med andre ord være oppmerksom under installasjon av gratisprogrammer – du bør kunne si nei til uønskede ekstrafunksjoner – alle programmer med respekt for seg selv, har en slik mulighet.

Verstinger uten mulighet til å velge bort uønskede apper
Dessverre finnes det noen få som ikke gir deg muligheten til å huke bort uønskede funksjoner – i verste fall installeres slike verktøy til tross for at du sier nei til disse verktøyene under installasjonen.

De verste programmene i denne kategorien driver med «hærverk» på datamaskinen din. De endrer startsiden i nettleseren din, definerer ny standard søkemotor, og manipulerer «Ny fane»-siden.

Et skrekkeksempel på dette er programmet «Right Click Enhancer», som vi har beskrevet i vår guide om programmer som kan brukes til å endre musens høyreklikkmeny. Et annet eksempel på programmer var bra, men som senere har blitt ødelagt, er SIW, les mer i vår artikkel.

Hvordan kan du finne ut om et program er «ondsinnet» på denne måten? Et godt spørsmål. Søkemotoren Google er som regel din venn. Du kan finne informasjon om et program du er interessert i å installere – hvis det aktuelle programmet har en dårlig historikk, vil du som regel finne svaret med Google.

Du kan bruke programmet PC Decrapifier, som kan brukes til å fjerne «crapware» eller «bloatware», altså programmer som utfører uønskede handlinger på datamaskinen, for eksempel å installere ekstra-programvare. Les mer i vår artikkel.

Adobe Reader

Adobe Reader er en PDF-leser som av en eller annen merkelig grunn mange foreslår når de legger ut en PDF-fil eller tipser om en PDF-fil. Grunnen er kanskje fordi «alle» andre også foreslår den.

pdf

En av ulempene med Adobe Reader er at det oppdages stadig nye sikkerhetshull i programmet.

Alternativer:

Les mer om PDF-alternativer i vår oversikt. Vi kan også nevne at Windows 8 har en innebygd PDF-leser – den er riktignok ikke den beste, men er altså en mulighet.

Internet Explorer

Den klassiske nettleseren som er innebygd i Windows. Et av problemene med Internet Explorer er at den henger litt etter andre nettlesere når det gjelder nye funksjoner og innovasjon. Windows 10 har riktignok får Edge som er bedre enn Internet Explorer, men det finnes bedre alternativer:

Gode alternativer:

Du finner flere nettlesere i vår oversikt. Vi har også testet forskjellige nettlesere.

Filutforsker

Den innebygde filbehandleren i Windows er overraskende primitiv, blant annet mangler den tosidet grensesnitt.

Vår favoritt er Multi Commander. Et godt alternativ er Total Commander er også en meget god og avansert filbehandler, men er ikke gratis. Multi Commander er gratis, og på mange måter nesten like bra som Total Commander.

multi_commander

Norton antivirus

Dette er et sikkerhetsprodukt som leveres som en prøveversjon med mange nye datamaskiner – du må altså betale ekstra, dersom du ønsker å beholde programmet.

Dette produktet fikk mye pepper for en del år siden, men er blitt en del bedre de siste årene. Organisasjonen AV-TEST har overraskende nok kåret Norton til det beste antivirusprogrammet i 2015 og i 2016. Vi har testet Norton og programmet får ikke vår anbefaling.

Ønsker du et alternativ finnes det flere:

Du finner flere alernativer i vår oversikt.

Adobe Flash

Dette er et program som «alle» brukte for noen år siden for å vise videoer på nettsider, inkludert reklame. Et av problemene med Flash er at det er plaget av mange sikkerhetshull, så du bør sørge for å oppdatere Flash regelmessig på din datamaskin. Du skal egentlig bli varslet om oppdateringer hvis ikke du har endret innstillingene for programmet. I dag er det flere og flere nettsider som har erstattet Flash med HTML5 og det er en stor fordel, men det kan ta tid før vi blir kvitt Adobe Flash. Det er med andre ord ikke enkelt for sluttbrukeren å erstatte Flash.

Nero

Nero er et brenneprogram som har fått alt for mange funksjoner, og er derfor blitt overbelastet.

Alternativer som er mye enklere:

Microsoft Office

Ikke noe dårlig programpakke, men den er ikke gratis, og den leveres også med såpass mange funksjoner at mange brukere vil kun bruke en brøkdel av disse.

Det finnes et alternativ som er helt gratis:

Les mer om LibreOffice i vår guide.

iTunes

iTunes er Apple sitt multimediaprogram, som både brukes til avspilling og overføring/synkronisering av media mellom forskjellige enheter.

Problemet med iTunes er at det er ganske proprietær programvare, og er tungt å kjøre. Du kommer nesten ikke utenom iTunes hvis du skal synkronisere data til for eksempel en enhet som iPad.

Her er noen alternativer:

QuickTime

QuickTime er et multimediaprogram fra Apple.

Alternativer:

Real Player

Denne multimediaspilleren er en av de mest forhatte gjennom tidene, blant annet fordi den er tung å kjøre, og fordi det drar med seg en del uønskede ekstrafunksjoner.

Alternativer for RealMedia-filer (.ra, .rm, .rv):

Photoshop

Adobe Photoshop er ikke noe dårlig program, faktisk det beste du får tak i – for redigering av digitale bilder. Problemet er at det er tungt å bruke og er ganske dyrt.

Gratis alternativer:

Vi kan også nevne at Photoshop Elements er et godt alternativ til storebror Photoshop. Det er riktignok ikke gratis, men du får mange av de samme funksjonene til en vesentlig lavere pris. Les mer i vår artikkel.

Vår favoritt er Photoshop Lightroom – på organisering av mange bilder, er dette programmet faktisk bedre enn storebror Photoshop. Lightroom er et meget godt alternativ for fotointeresserte – det er riktignok ikke gratis, men koster mye mindre enn Photoshop. Du kan forresten kjøpe en rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom – les mer i vår artikkel.

Du finner også en god oversikt over bildeprogrammer i vår oversikt.

Windows Media Player

Det innebygde multimediaprogrammet i Windows – ikke det letteste og enkleste du kan få.

Alternativer:

Andre alternativer

Det finnes nettsteder med en oversikt over alternativer.

Alternativeto.net gir en fin oversikt over alternative programmer. Et veldig bra nettside som kan hjelpe deg med å finne et nytt program, dersom du av en eller annen grunn ikke liker det du har nå.

Oldversion.com tilbyr eldre versjon av ulike typer programvare, noe som kan være alternativ, dersom du ikke liker nyeste versjon av et spesifikt program. Et av problemene med dette er at det kan medføre redusert sikkerhet, i det at nyere programversjoner ofte er sikkerhetsoppdatert.

Osalt.com kan brukes til å lete etter alternativ programvare, programvare som er basert på åpen kildekode.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *