Lag en fotonettside med Adobe Portfolio

Adobe tilbyr en løsning for deg som ønsker å lage nettside for bildene dine eller en nettside for andre prosjekter du driver med. Dette kan du gjøre uten å kunne noen kode.

Les også: Den store Adobe-guiden

Adobe Portfolio

Portfolio.adobe.com er en løsning både for deg som ønsker å lage fullstendig porteføljenettsted, men også for deg som ønsker å opprette én enkel nettside. Denne løsningen er innebygd i Adobe Creative Cloud, det vil si du trenger ikke å betale noe ekstra hvis du allerede har et Adobe Creative Cloud-abonnement.

Adobe Portfolio kan brukes til å opprette et bildegalleri fra for eksempel Lightroom, pluss en kontaktside. Du kan bruke den til å lage et énsides nettsted for å presentere deg selv. Du kan legge til kontaktinformasjon og noen faktaopplysninger om deg selv, og send de besøkende til de sosiale profilene dine. Derfra kan du legge til sider og gallerier på nettstedet ditt.

Slik fungerer Adobe Portfolio

Du går til nettsiden portfolio.adobe.com og følger instruksene på denne nettsiden. Du kan også klikke på Start ved Portfolio i Adobe Creative Cloud-appen, men det er kun en snarvei til nettsiden.

Du går altså til nettsiden portfolio.adobe.com og klikker på «Kom i gang gratis»-lenken. Du får da to valg: Skal du lage «Full portofølje» (for eksempel fotogalleri og en kontaktside) eller en «Velkomstside» (en nettside for å presentere deg selv).

Du velger altså det første hvis du ønsker å lage fotogalleri. Du velger det andre hvis du kun skal lage én nettside. Denne omtalen tar utgangspunktet i at du skal lage fotogalleri og vi fortsetter derfor med det første alternativet.

Velger du Full portefølje kan du velge et tema. Du kan i utgangspunktet velge mellom 12 temaer. Vær klar over at du kan endre valget på et senere tidspunkt.

På temasiden står at Lukas er ideelt for fotografer så du kan gjerne velge Lukas. Klikker du på ett av temaene får du opp et vindu til å logge deg på din Adobe Creative Cloud-konto.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

Logg deg på din Adobe-konto og du får da opp et vindu med flere muligheter. Midt på siden kan du klikke på Legg til side for å opprette en nettside. Du får da opp to muligheter: du kan lage en side eller du kan lage et Lightroom-album. Du kan velge det siste. Du får da opp et vindu med Lightroom-bilder og kan velge bilder du skal inkludere på nettsiden. Klikk til slutt på Importer valgt-knappen. Du får da opp et vindu for å viderebehandle nettstedet ditt.

Du kan velge om du bruker ditt eget domene for bildene dine eller om du velger å publisere bildene i et underdomene av myportfolio.com. Dette velger du via Innstillinger-menyen til venstre og Domenenavn.

Hva du velger å gjøre her avhenger av dine planer fremover. Ønsker du å øve deg og eksperimentere med denne tjenesten kan det være greit å lage en nettside som underdomene av myportfolio.com. Har du derimot et eget domene allerede registert og ønsker å lage fotogalleri på dette domenet kan du gjøre dette nå.

Funksjoner i Adobe Portfolio

Adobe Portfolio er lagd slik at du ikke trenger å kunne noen koding. Du kan redigere nettsiden fra menyen til venstre. Her kan du blant annet endre bakgrunn, farge og skrifter. Bla ned i menyen til venstre for å få flere muligheter.

Nederst kan du klikke på forhåndsvisning for å se hvordan nettsiden ser ut. Hvis du er ferdig med redigeringer kan du klikke på Publiser webområdet.

Fordeler med Adobe Portfolio

  • Du trenger ikke å kunne koding.
  • Et godt verktøy for å sette opp en nettside på farten.
  • Er «gratis» hvis du allerede abonnerer på Adobe Creative Cloud.

Ulemper med Adobe Portfolio

  • Krever at du abonnerer på Adobe Creative Cloud.
  • Mangler fleksibilitet.
  • Tilbyr kun 12 temaer.

Konklusjon

Har du allerede et Adobe Creative Cloud-abonnement, for eksempel Adobe Foto-planen kan dette være en god løsning hvis du ønsker å sette opp et fotoalbum på nettet og ikke har erfaring med koding av nettsider.

Det finnes flere alternativer når det gjelder å lage fotoalbum på nettet. Adobe har allerede en slik mulighet i Lightroom Classic, en mulighet som faktisk er ganske bra og brukervennlig – les mer i vår guide.

WordPress er et meget bra alternativ hvis du ønsker et avansert verktøy og som gir deg full kontroll over utseende og funksjoner. Ulempen med WordPress er at det tar lang tid å lære å bruke – les mer om WordPress i vår guide. Du finner flere alternative løsninger for fotoalbum og fotobøker i vår oversikt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *