Hva er profil i Lightroom? Her er oversikten!

Dette er en del av større guide om Adobe Lightroom, en app for organisering og redigering av bilder.

Les også: Guide: Lightroom Classic

Profiler i Lightroom Classic er for mange en mystisk funksjon.

Hvis du kun arbeider med fargebilder er profiler noe du kanskje ikke tenker på, bare lar den stå uendret. Det er Adobe Color som er standardprofilen i Lightroom Classic og den skal passe de fleste bilder.

Hva er profil i Lightroom?

En profil er en instruks som forteller Lightroom Classic hvordan et bilde skal behandles fra kamera. En profil er en forhåndsredigering for et bilde før bildet redigeres videre.

Kameraprofil brukes til å vise frem et bilde slik det kommer fra raw-filen fra kameraet og til fargene og tonene som vi ser i bildet. Lightroom lager egne profiler for alle kameraer som støttes av Lightroom – standardprofilen i nyeste Lightroom-versjon er Adobe Color, men du kan på en enkel måte velge en profil som er tilpasset ditt bilde.

Profiler i Lightroom Classic

Du finner Profile-innstillingen via Basic-panelet i Develop-modul. Du klikker på menyen til høyre for Profile – du får opp en meny og kan velge en ønsket profil. Du kan klikke på Profile browser-ikonet for å få flere valgmuligheter.

Husk at du kan kun velge én profil av gangen og husk også at du får en forhåndsvisning av profilene i Profile browser ved å holde musepekeren over et bilde på listen.

Dette er profilene du finner i Lightroom Classic (profilene variere blant annet etter hvilket kamera du har og hvilken versjon av Lightroom du har):

 • Adobe Color
  Dette er den nye standarden for alle (farge)bilder i Lightroom. Den har fått litt mer kontrast og metning, pluss at den er forbedret for portretter sammenlignet med Adobe Standard.

 • Adobe Standard
  Dette er standardprofilen i eldre Lightroom-versjoner. Du vil fortsatt finne den i nyeste Lightroom-versjon, men den er ikke lenger standard. Denne profilen er blitt erstattet av Adobe Color som standard i nyeste versjon av Lightroom. Hensikten med denne profilen var å være en passende start for redigering av et hvilket som helst bilde.

 • Adobe Monochrome
  Hensikten med denne profilen er å vær et godt utgangspunkt for svart/hvite-bilder.

 • Adobe Portrait
  Denne profilen skal være optimalisert for portretter.

 • Adobe Landscape
  Profil som passer best for fotografi utendørs, spesielt landskapsfotografi. Denne profilen øker metning og detaljer i bildet.

 • Adobe Vivid
  En kraftig profil med ekstra metningseffekt som skal passe meget bra for blant annet solnedganger.

 • Adobe Neutral
  Neutral profil som gjør minimale endringer i originalbildet. Denne profilen skal passe blant annet for fargerike bilder.

 • Camera Matching
  Denne profilen er tilpasset menyvalg i kameraet. Valgene du får her vil altså variere etter hvilket kamera du bruker. Du finner dette valget via Profile browser-ikonet.

 • Legacy
  Denne profilen er ikke tilgjengelig for alle, men her får du valg som var tilgjengelige i eldre versjon av Lightroom, dersom det er aktuelt.

 • Artistic
  Nederst i Profile browser-listen finner du flere såkalte kreative profiler, inkludert artistic. Disse profilene gir deg en mulighet til å sette et kreativt preg på bildet. Her finner forskjellige effekter, inkludert svart/hvite-effekter og vintage.

Velg profil

Dette gjøres i Develop-modul i Lightroom. Klikk på Profile for å velge en profil på listen. Du får en mer detaljert liste ved å klikke på Profile browser-ikonet. Dersom du arbeider med et fargebilde så trenger du egentlig ikke å endre noe, fordi Adobe Color er standardvalget.

Mangler Adobe Color?

Hvis du opplever at Adobe Color mangler i listen over profiler og at du kun ser Color kan forklaringen være én eller flere av følgende:

 • Bildet er ikke raw-fil. Det er sannsynligvis et JPEG-bilde.
 • Kameraet du bruker støttes ikke av Lightroom Classic. Det kan for eksempel være mobilkamera.
 • Bildet er redigert av en eldre versjon av Lightroom.
 • Bildet er redigert i forkant av et annet program før bildet ble levert til Lightroom.
 • Det kan være den grafiske prosessoren som forårsaker feilen. Du kan prøve å slå av grafisk prosessor via Edit, Preferences, Performance. Use Graphic Processor, Off.

Video

Dette er en meget god introduksjon til Adobe-profiler:

Kilder: adobe (1), adobe (2), lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *